De stoofpannen van Le Creuset

Bulk Alert

Tegenwoordig zijn er vele merken pannen en potten te verkrijgen. Ook onder de stoofpannen is er keuze genoeg. Zo heb je de bekende merken als Le Creuset en BK. Maar ook de wat minder bekende merken: Sola en Zwilling. Voordat je een stoofpan gaat aanschaffen is het verstandig om te kijken naar de eisen die je stelt aan een stoofpan. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat ook bij stoofpannen het bekende gezegde geldt: “Goedkoop is duurkoop”. Ik raad je aan om meer naar de kwaliteit te kijken dan naar de prijs. Met een degelijke pan, die waarschijnlijk wat meer kost, kun je makkelijk vele jaren doen. Terwijl de goedkopere varianten soms al vrij snel gebreken vertonen. Daarom is het beter om eenmalig een fatsoenlijke stoofpan aan te schaffen die vervolgens jaren mee gaat, dan elk jaar een ‘goedkope’ nieuwe stoofpan aan te moeten schaffen. Mijn favorite merk is Le Creuset. Ik gebruik de stoofpannen van Le Creuset al jaren en heb er alleen maar plezier aan beleefd.

Wie is Le Creuset eigenlijk?

Ik zou het zelf niet beter kunnen omschrijven zoals zij dat op hun website doen:

Le Creuset thuis“Sinds 1925 is Le Creuset de expert in het vervaardigen van braad-/stoofpannen in gietijzer. Deze ongeëvenaarde Franse knowhow vereist een voortdurende toewijding: elke braad-/stoofpan heeft zijn unieke mal, die na het gieten vernietigd wordt. Vervolgens worden de pannen met de hand geëmailleerd en daarna, door de experts van Le Creuset, op de kleinste fouten gecontroleerd.

Le Creuset biedt tevens verschillende assortimenten van producten aan in materialen die aangepast zijn aan elk type van bereiding : aardewerk, gesmeed aluminium, meerlagig- rvs, silicone en textiel, die u elke dag zullen vergezellen.

Als ongeëvenaarde vaste waarde op het gebied van kookgerei, onderscheidt Le Creuset zich door de liefhebbers van koken, goede producten aan te bieden die hoge kookprestaties combineren met design en een gebruik aangepast aan het moderne leven.

Het kookgerei van Le Creuset is hoogwaardig en smaakvol en beantwoordt zo aan de eis voor kwaliteit , elegantie en gebruiksgemak.

Le Creuset stelt er een eer in om producten te ontwerpen die zo ‘van de keuken naar de tafel’ kunnen.

Van een eenvoudige maaltijd met het gezin tot een diner bij kaarslicht, het assortiment van Le Creuset zal uw tafel bij elke gelegenheid opvrolijken!

Eindeloos openen tot genot van de degustatie…

Bij Screwpull beschouwen wij het openen van een fles wijn als een bevoorrecht moment. Opdat u dit plezier elke dag zou kunnen beleven, heeft Screwpull sinds 30 jaar niet afgeweken van zijn doelstelling: het creëren van unieke, trendy, elegante en hoogwaardige wijnaccessoires.

Het internationale merk Screwpull is meer dan ooit de vast waarde voor allen (liefhebbers en professionele gebruikers ) en is vooral een bron van geschenkideeën.”

Bron: https://www.lecreuset.nl/over-ons/

Mijn ervaring met Le Creuset

Dit Franse merk bestaat al sinds 1925 en bewijst al jaren de degelijke kwaliteit van hun producten. Ik ben een heel aantal jaren geleden al in aanmerking met Le Creuset gekomen. De eerste stoofpan die ik heb gekregen toen ik op mijzelf ging wonen was een pannetje dat al jaren bij grootmoeder mee ging. Zelf heb ik dit pannetje een paar keer gebruik en vervolgens direct weggedaan. De pan viel bijna uit elkaar en hiermee was geen lekkere pot meer mee te bereiden. Ik kan mij zelfs niet meer herrinneren welk merk het was. Waarschijnlijk komt dit omdat het merendeel van het logo eraf was gesleten.

Hoe dan ook het was geen Le Creuset. Nadat ik de oude pan had weggegooid ben ik opzoek gegaan naar andere pannen. Ik zocht een pan waar ik nog jaren mee kon doen. Toender tijd was internet pas in opkomst en laat staan dat er grote webschops waren waar je eenvoudig pannen kon bestellen. Het eenvoudig terug lezen van reviews bestond ook niet. De reviews die we toender tijd hadden waren de verhalen van vrienden en de mond op mond reclame die gemaakt werd voor verschillende merken. Zo heeft een vriendin van mij aangeraden om eens een stoofpan te nemen van Le Creuset. Ze vertelde mij dat ik niet moest schrikken van de prijs. Ik wist dat een goede stoofpan een aardig prijsje kon hebben. Ik vond de prijzen die de pannen van dit merk hadden dan ook wel meevallen. Ik ben snel genoeg overgegaan op aanschaf van een stoofpan die het merk Le Creuset mocht dragen.

Naast het feit dat deze pannen kwalitatief zeer goed zijn, vind ik ze ook een prachtige blikvanger. Ik heb verschillende pannen, elk hebben ze een ander kleurtje.Tot op de dag van vandaag verschijnt er elke keer weer een glimlach op mijn gezicht wanneer ik de keuken in loop en mijn prachtige kast met alle stoofpannen zie staan. Ik ben er nog steeds zo ontzettend blij mee.

De pannen van Le Creuset zijn van gietijzer gemaakt en elke pan is uniek. Zo heb ik mij ooit laten vertellen hoe deze pannen worden gemaakt. Het gebruik van gietijzer voor kookgerei is afkomstig uit de Middeleeuwen. Gietijzer is niet kapot te krijgen. De grote ketels die onze grootouders gebruikten voor het maken van gerechten waren ook allemaal van gietijzer gemaakt. Vroeger wisten de mensen al dat gietijzer een zeer goed materiaal is om kookgerei van te maken.

In Noord-Frankrijk bij het plaatsje Fresnoy le Grand staat sinds 1925 de fabriek van Le Creuset. De pannen worden handmatig gemaakt volgens traditionele wijze. Doordat deze handmatig worden gemaakt zijn ze ook zo uniek. Verschillenen tussen twee identieke pannen zul je niet snel vinden, ook al zijn ze door twee verschillende werknemers gemaakt. Voor elke pan wordt een nieuwe zandmal gemaakt. In elke zandmal wordt vloeibaar ijzer gegoten. Hier komt de naam gietijzer ook vandaan. Vervolgens worden de pannen uit de zandmallen gehaald en handmatig gepolijst, geschuurd en vervolgens krijgen de pannen een kwaliteit check. Wanneer de pannen zijn goedgekeurd worden deze twee maal met email bespoten en verhit tot 800 graden. Email is een van de bestandsdelen waarom de stoofpannen zo duurzaam en hard zijn. De stoofpannen van Le Creuset zullen bij normaal allerdaags gebruik ook niet snel beschadigen.

Le creuset gietijzeren pan maken

Alle pannen van Le Creuset zijn geëmailleerd; dat zorgt ervoor dat de stoofpannen op elke warmtebron te gebruiken zijn. De emaillelaag is hard, ondoordringbaar en glad. De hitte in een gietijzeren pan wordt gelijkmatig verdeeld. Dat heeft twee voordelen: 1. Het gerecht wordt gelijkmatig verwarmd. 2. Het bespaart energie omdat de warmte langer wordt vastgehouden.

Zelf heb ik al vele malen stoofpotjes klaargemaakt in steeds dezelfde pannen. De oudste pan van Le Creuset die ik in mijn bezit heb zal waarschijnlijk 25 jaar oud zijn. Deze pan ziet er nog steeds perfect uit en werkt nog perfect. Ten alle tijden raad ik ook aan om een stoofpan van Le Creuset te nemen.

Bulk Alert

 

Het aanschaffen van een nieuwe stoofpan

Wanneer je een nieuwe stoofpan gaat aanschaffen is het van belang om even op de volgende puntjes te letten.

 • Neem een gietijzeren pan, deze is erg duurzaam, energiezuinig en vormvast.
 • Lees altijd een aantal reviews over de desbetreffende pan. Zo kun je zien wat de bevindingen van andere mensen zijn.
 • Kijk voor welke warmtebronnen de stoofpan gebruikt kan worden.
 • Kijk dat je de juiste inhoud neemt. Er zijn verschillende maten en vormen. Ga je mini stoofpotjes maken of ga je voor een hele familie eten bereiden.
 • Lees even de gebruikershandleiding van de stoofpan. Hierin staan altijd erg handige do’s and don’ts.
 • Combineer het braden van vlees en het het stoven van vlees in de stoofpan. Voor het braden van het vlees hoef je dan niet een aparte braadpan aan te schaffen.

 

Top 3 Le Creuset stoofpannen

 1. Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 28 cm – Kersenrood

Le Creuset Faitout Braadpan - Ø 28 cm - KersenroodEen van de best verkochte stoofpannen die het merk Le Creuset kent. Het deksel is gemaakt van plaatstaal waardoor het deksel een lichtgewicht is. De handvaten zijn ontwikkeld voor een goede grip. De RVS knop bovenop het deksel zorgt ervoor dat deze stoofpan ook in de oven kan. Deze stoofpan is er ook in de 24 cm en 32 cm uitvoering.

De Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 28 cm – Kersenrood is verkrijgbaar bij bol.com

Specificaties:

 • Gietijzer
 • Diameter: 28 cm
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Vorm: Rond
 • Handvaten
 • Ovenbestendig
 • Hittebestendig
 • Vaatwasserbestendig

Pluspunten:

 • Handig in gebruik
 • Fraai design
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Eenvoudig te reinigen
 • Te verkrijgen in verschillende kleuren

Minpunten: 

 • Minpunten niet kunnen vinden

 

2. Le Creuset Signature Braadpan – 6,7 liter – 28 cm – Zwart

Le Creuset Signature Braadpan - 6,7 liter - 28 cm - Zwart

De Le Creuset Signature Stoofpan is een zware jongen met een inhoud van 6,7 Liter. De pan is gemaakt van Metaal. Dankzij de RVS knop boven op de deksel kan ook deze pan in de oven. De Signature heeft extra grote handvatten die een goede grip bieden voor deze relatief zware stoofpan. De Signature is ook te verkrijgen in de 1,8 L variant, 4,2 L variant en de 4,7 L variant.

Specificaties:

 • Metaal
 • Diameter: 28 cm
 • Vorm: Rond
 • Handvaten
 • Ovenbestendig
 • Hittebestendig
 • Vaatwasserbestendig

Pluspunten: 

 • Handig in gebruik, fijne grip op de grote handvaten
 • Mooi design
 • Super kwaliteit
 • Eenvoudig schoon te maken doordat deze in de vaatwasser mag
 • Te verkrijgen in verschillende kleuren

Minpunten:

 • Aan de prijzige kant

 

3. Le Creuset Braadpan Faitout Braadpan zwart, 28 cm

Le Creuset Braadpan Faitout Braadpan zwart, 28 cm

De Faitout is gemaakt van gietijzer waardoor deze pan alle voordelen van gietijzer met zich mee brengt zoals: gelijke hitteverdeling, slijtvast, gaat jaren mee en is geschikt voor alle warmtebronnen. Het verschil met de Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 28 cm – Kersenrood is dat het deksel van hetzelfde materiaal is gemaakt als de pan zelf.

Specificaties: 

 • Gietijzer
 • Diameter: 28 cm
 • Inhoud: 3,9 Liter
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Vorm: Rond
 • Handvaten
 • Ovenbestendig
 • Hittebestendig
 • Vaatwasserbestendig

Pluspunten: 

 • Erg handig in gebruik
 • Mooi design
 • Super kwaliteit
 • Mag in de vaatwasser waardoor de pan eenvoudig is te reinigen
 • Te verkrijgen in verschillende kleuren

Minpunten:

 • Het deksel is van gietijzer waardoor de pan zwaarder is dan de kersenrood variant

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


twee × vier =