Kook met een houten snijplank

sucadelappen bereiden houten sniijplank


Ook een snijplank behoort tot kookgerei dat onmisbaar is in de keuken. Veel mensen die regelmatig in de keuken staan hebben twee varianten snijplanken. Een houten snijplank( ook wel een houten broodplank genoemd) of een plastic snijplank. Beide snijplanken dienen voor verschillende soorten voedsel. Ik ben van mening dat dit niet nodig is. Ik snijd al het voedsel op een houten snijplank. Vaak wordt gedacht dat het poreuze oppervlak van een houten snijplank niet goed bestand is tegen bacteriën. Het tegendeel is waar, de Univeriteit van Californie heeft aangetoont dat een snijplank van hout juist hygiënischer kan zijn op lange termijn.

Houten snijplanken bevatten namelijk zelf een antibacteriële werking. Bacteriën zullen onder het oppervlak van de snijplank verdwijnen. Bij een snijplank van plastic is dit anders. Wanneer een messnede of een messpoor in een plastic variant van de snijplank wordt gemaakt, kunnen hierin bacteriën gaan leven. Daarnaast wordt het mes sneller bot op een snijplank van plastic.

In dit artikel review ik niet 3 dezelfde soorten snijplanken. Welliswaar allemaal van hout maar elke snijplank heeft een andere eigenschap die niet met elkaar te vergelijken is. Zo laat ik een ‘normale’, een hoek-snijplank en een snijplank met handige opvanggroef zien. Aan jou de keuze met welk type snijplank je het beste uit de voeten komt.

 

1. Butler Snijplank – Bamboe

€34.95

butler houten snijplank

Dit is de ‘normale’ houten snijplank. Deze snijplank is erg deftig en gemaakt van bamboe. Hoewel er ook nog verschillende andere, maar ook duurdere, houtsoorten zijn, is bamboe een erg goede duurzame houtsoort. Deze Butler snijplank van bamboe stoot vocht erg goed af. Hierdoor blijft de snijplank bruikbaar en zal erg hygiënisch blijven. De snijplanken van Butler zijn er ook nog in allerlei verschillende maten. Voor iedereen wat wils.

Voordelen:

 • Fraai uitziende snijplank
 • Goede degelijke kwaliteit. Compleet gemaakt van bamboe hout
 • Eenvoudig te reinigen met water of water icm afwasmiddel. Tip: hardnekkig vuil in de snijplank getrokken? Wrijf het oppervlak in met grof zout en spoel het met water af
 • Vochtafstotende werking
 • In vele maten en hout soorten te verkrijgen

Nadelen:

 • Er wordt aanbevolen om de plank met olie te bewerken. Dit kan overigens ook prima met olijfolie

Meer informatie / bestellen

 

2. Klawe Snijplank met rand – Beuken

€31,99

Houten snijplank beuken

 

Deze beuken snijplank van Klawe is ideaal voor het snijden van groente of fruit die veel vocht bevatten. Dankzij de handige groef die is uitgefreesd zal al het sap naar het opvangreservoir lopen. De houten snijplank is gemaakt van beuken. Beuken hout zal niet snel geurtjes van etenswaar opnemen waardoor de snijplank hygiënisch blijft. Dit is een degelijk plank die lang zal meegaan.

Voordelen:

 • Degelijke snijplank gemaakt van beuken hout. Beuken hout splintert niet
 • Handige groef voor het opvangen van sap/vruchtsap
 • Eenvoudig te reinigen
 • De snijplanken van Klawe zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten

Nadelen:

 • Wanneer je erg veel vochthoudende groente of fruit snijdt moet het opvangreservoir regelmatig worden geleegd

Meer informatie / bestellen

 

3. Bamboo-Style Houten snijplank

€23,90

bamboo style houten snijplank

De Bamboo-Style snijplank heeft een erg handige steunrand. Deze steunrand is onder een hoek van 90 graden aan de onderkant van de snijplank bevestigd. De rand zorgt ervoor dat de snijplank niet weg zal schuiven wanneer je deze gebruikt. Zoals de naam al zegt is deze snijplank van bamboe gemaakt. Een sterk materiaal dat erg vocht afstotend is. Ook in deze houten snijplank is een groef gefreesd die sap/vruchtsap opvangt wanneer je groenten of fruit snijdt dat veel vocht bevat. Een degelijk snijplank die er goed uitziet voorzien van een handige opvanggroef en handige werkbladsteun.

Voordelen:

 • Degelijke snijplank gemaakt van bamboe
 • Handige opvang groef voor sap/vruchtsap
 • Handige werkblad steun dat ervoor zorgt dat de snijplank niet kan verschuiven tijdens het gebruik
 • Eenvoudig te reinigen

Nadelen:

 • Het opbergen kan soms lastig zijn door de steunrand

 

Meer informatie / bestellen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


14 + drie =