Passeerzeef of Roerzeef


Vaak hoor je wel eens de termen passeerzeef of roerzeef vallen. Mensen die een aantal jaartjes ouder zijn kennen deze waarschijnlijk wel van vroeger. De nieuwe generatie weet vaak niet wat dit voor ‘dingen‘ zijn.

Een passeerzeef en een roerzeef (Wiki) zijn hetzelfde, alleen het is een andere benaming. Andere namen voor een passeerzeef of roerzeef zijn passe vite of draaizeef. Dit handige keukenhulpje wordt gebruikt voor het vermalen en pureren van voedsel. Door aan de hendel van de zeef te draaien, wordt het voedsel door de zeef geduwd. De grove ingrediënten zullen hierdoor achterblijven. Dit is een eenvoudige manier om grove ingrediënten te scheiden van de fijne ingrediënten.

In dit artikel worden twee passeerzeven gereviewd, beide afkomstig van Weis. Weis is een degelijk merk en staat onder andere bekend om zijn keukengerei.

 

1. Weis Passeerzeef – incl. 3 inzetten

€46.78

Passeerzeef Weis

Deze roerzeef van Weis bestaat uit een roestvrij stalen kom, een draaihendel, een handvat en 3 losse zeefjes. De 3 losse zeefjes zijn eenvoudig te verwisselen en hebben elk een ander diameter (1.2 mm, 2.2 mm en 5 mm). Hierdoor is het een ideale zeef om meerdere ingrediënten mee te zeven. Denk hierbij aan fruit, babyvoeding of appelmoes.

De bovenkant van de kom heeft een diameter van 210 mm, de onderkant een diameter van 140 mm.

Voordelen:

 • Goede kwaliteit, de hele zeef inclusief losse inzet zeefjes zijn gemaakt van roestvrij staal
 • Goede prijs/kwaliteits verhouding
 • Fraai design
 • Eenvoudig te reinigen, is vaatwasser-bestendig
 • Levert een mooi resultaat, altijd een fijn papje

Nadelen:

 • Soms blijven er nog grotere restjes over na het doordraaien
 • Het duurt even voordat alles door de zeef is gedraaid, heb geduld!

 

Meer informatie / bestellen

 

2. Weis Passeerzeef

€23.00

Roerzeef Weis

Dit is een vereenvoudigde versie van bovenstaande passeerzeef. Ook deze zeef is van Weis maar heeft een andere werking. Bovenstaande roerzeef heeft de zeefjes op de bodem liggen. Deze zeef heeft 1 zeef ingebouwd en is als het ware de zijkant van de zeef. Waar de ingrediënten bij de bovenstaande zeef door de onderkant worden gezeefd, worden de ingrediënten bij deze zeef naar de buitenkant geduwd en zo gezeefd. De zeefgaatjes hebben een diameter van 1,5 mm. De bovenkant heeft een diameter van 200 mm en het handvat is ook nog eens 200 mm lang. Het keukenhulpje heeft een totale lengte van 400 mm. Deze zeef is een stuk goedkoper maar kan soms ook onhandiger in gebruik zijn. Daarnaast geeft deze zeef ook meer rommel dan bovenstaand exemplaar.

Voordelen:

 • Degelijk materiaal, de hele zeef is van roestvrij staal gemaakt
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Fraai design
 • Eenvoudig te reinigen: de zeef is vaatwasser-bestendig
 • Mooi resultaat, fijn en glad papje

Nadelen:

 • Soms onhandig in gebruik, vooral voor kinderen
 • Op de bodem blijft vaak een kleine hoeveelheid ingrediënten achter
 • Vaste diameter van zeefgaatjes

Meer info / bestellen

 

Conclusie

De eerste passeerzeef van Weis heeft een duurder prijskaartje maar is eenvoudiger in gebruik. Daarnaast heeft dit exemplaar ook 3 losse zeefjes die verwisseld kunnen worden. Daarentegen heeft de tweede roerzeef van Weis 1 standaard zeef en worden de ingrediënten naar buiten geduwd in plaats van naar onderen. Wel is deze tweede variant de helft goedkoper dan de eerste zeef van Weis.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de eerste variant. Ik heb deze prijs over voor een degelijke roerzeef met verwisselbare zeefjes. Mocht jij ook ervaringen hebben met 1 van deze zeven of een andere zeef, laat even een reactie achter!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


18 − 7 =