Wat zijn sucadelappen?

Bulk Alert

Sucadelappen zijn afkomstig van het rund. Om precies te zijn, komen sucadelappen van de schouder van het rund. Dit vlees heeft veel bewogen en bevat daarom veel spierweefsel. De naam heeft de sucadelap gekregen door de pees, een dunne pees, die midden door het vlees loopt. De pees geeft de sucadelap een typische smaak en een geweldige vlees structuur. De pees is overigens gewoon te eten na garing. En vind je de pees niet lekker, dan snijd je hem er gewoon uit.

sucadelappen

Sucadelappen bereiden

Een heerlijk stukje vlees en verschillende manieren om het te bereiden. Ga je de sucadelappen stoven of toch in de oven laten garen? En hoe zit dat dan met sudderen?

Bulk Alert

Sudderen wordt in de volksmond gebruikt als men het heeft over stoven. Sudderen is geen officiële kooktechniek, en zul je niet snel in kookboeken tegenkomen. Stoven wel, dit is een officiële techniek die door vele chefs wordt gebruikt. Op het internet vinden vele discussies plaats over sudderen en stoven. Maar eigenlijk maakt het niets uit wat het nu precies is, men bedoeldt er hetzelfde mee. Op de pagina sucadelappen bereiden wordt beschreven welke manieren er zijn om te bereiden.

sucadelappen bereiden

Sucadelappen bereiden tips

Dit zijn een aantal tips die handig zijn om te weten voor je begint met kokkerellen.

 • Laat het vlees altijd op kamer temperatuur komen. Normaal gesproken moet een half uurtje voldoende zijn bij kleine tot normale hoeveelheden. Bij grote hoeveelheden zou ik je aanraden om een uur het vlees op temperatuur te laten komen.
 • Het stoven van vlees neemt veel tijd in beslag. Om dit proces te versnellen kun je de sucadelappen van te voren even licht aanbakken totdat het een lichtbruine kleur heeft. Met het aanbakken schroei je het vlees dicht. Het dicht schroeien scheelt tijd wanneer het vlees aan het sudderen is. Bak het vlees ook niet te lang aan want dan zullen de lappen  geen tot weinig vocht meer kunnen opnemen. Hoe meer vocht de lappen kunnen opnemen, hoe malser het vlees wordt. Naast het malser worden van het vlees zal het ook meer smaak hebben wanneer het niet te lang is gebakken.
 • Om de bereidingstijd nog meer in te korten kun je ook een snelkookpan gebruiken. Daarnaast kun een zuur ingrediënt in de stoofpan/snelkookpan toevoegen waardoor het bindweefsel een beetje wordt afgebroken.
 • Voor het stoven van het vlees is vocht nodig, afhankelijk van het recept wordt meestal donker bier, wijn of heet water gebruikt.
 • Voeg het stoofvocht niet in één keer toe! Doe dit in delen; dit zorgt ervoor dat de stoofpan/snelkookpan op temperatuur kan blijven.
 • Zodra je gaat stoven zorg er dan voor dat de sucadelappen helemaal ondergedompeld zijn, of hou het vlees ten allentijden vochtig.
 • Tijdens het stoven kan er flink wat stoofvocht verdampen. Merk je dat er nog maar weinig stoofvocht in de pan zit en wil je het verdampen beperken? Span dan een velletje aluminium-folie over de stoofpan en leg hier de deksel boven op. Dit voorkomt dat er te veel stoofvocht verloren gaat.
 • Het toevoegen van schijfjes kiwi zorgt ervoor dat het vlees lekker mals wordt.
 • Op de pagina Sucadelappen recepten vind je vele lekkere recepten!
 • Rundvlees (rauw) heeft een maximale bewaartijd van 2 tot 3 dagen wanneer het in de koelkast wordt bewaard.
 • Bewaar rauw rundvlees bij een temperatuur van 4°C.
 • Rundvlees (rauw) heeft een maximale bewaartijd in de diepvries van 6 tot 12 maanden.
 • Bewaar rauw rundvlees bij een temperatuur in de diepvries van -18°C.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


veertien − 7 =