Welke stoofpan moet ik nemen?

stoofpan
Bulk Alert

Tegenwoordig zijn er erg veel stoofpannen te verkrijgen. Elke stoofpan heeft verschillende eigenschappen hetgeen nog al eens lastig kan maken om de juiste uit te zoeken. Je wil natuurlijk een stoofpan die niet al te duur is maar wel van goede kwaliteit. Ik raad je aan om meer te kiezen voor de kwaliteit dan voor de prijs. Het gezegde “Goedkoop is duurkoop” gaat ook op voor stoofpannen. Met een goede pan kun je makkelijk verschillende jaren vooruit. Het is beter om nu een wat duurdere aan te schaffen waarmee je jaren kunt doen dan elke jaar een nieuwe pan aan te schaffen die misschien wat goedkoper is. Hieronder zal ik een lijstje met de top 5 stoofpannen weergeven zodat jij niet je hoofd hoeft te breken om de juiste stoofpan te kiezen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een stoofpan?

  • Neem een stoofpan die gemaakt is van gietijzer. Een gietijzeren stoofpan zal niet door de hitte vervormen. Daarnaast is een gietijzeren stoofpan niet alleen vormvast, deze pannen zijn kwalitatief erg sterk doordat het van gietijzer is gemaakt.
  • Lees altijd eerst reviews over de stoofpan. Reviews zijn geschreven door mensen die al ervaring met een stoofpan hebben opgedaan. Op het internet zijn genoeg reviews te vinden over stoofpannen. Je kunt er vanuit gaan dat de mensen eerlijk zijn in deze reviews, ze hebben immers niets meer te verliezen. Dus waarom zouden ze dan gaan liegen over het product.
  • Kijk voor welke warmtebronnen de pan geschikt is. Er zijn tegenwoordig veel verschillende warmtebronnen en niet elke pan is gemaakt voor elke vorm van hitte. Je hebt pannen voor de  barbecue, voor elektrische warmtebronnen zoals halogeen, inductie of keramisch en pannen die geschikt zijn voor de oven. Daarnaast worden stoofpannen ook wel eens op openvuur gebruikt. Gebruik van een hittebron waarvoor de pan eigenlijk niet is gemaakt, kan leiden tot onverwachte en gevaarlijke situaties.
  • Bedenk voor de aanschaf welke maat pan je moet hebben. Je zou het niet direct verwachten maar er zijn verschillende maten te verkrijgen in de stoofpannen. Zo zijn er pannen voor ‘mini’ stoofgerechten en pannen waar je stoofgerechten in kunt bereiden die voor een hele familie bedoeld zijn.
  • Voor de beste gebruikerservaring is het handig om van te voren even de gebruikershandleiding of het etiquete te lezen. Ik weet dat dit vervelend kan zijn maar vaak staan hier handige tips in die je kunt gebruiken. Zo mag je bijvoorbeeld een gietijzeren pan niet met zeep afwassen omdat de zeep de pan aantast.
  • In een stoofpan kun je ook eenvoudig vlees braden. Op deze manier kun je eerst het vlees braden in de pan en vervolgens stoven. Het is daarom niet nodig om een losse koekenpan aan te schaffen voor het braden van het vlees. Je kunt dit eenvoudig combineren in de stoofpan.

 

Top 5 Gietijzeren pannen en gietijzeren braadpannen

  1. Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 28 cm – Kersenrood 

Gietijzeren braadpanDe Le Creuset braadpan wordt door velen beschouwd als super braadpan. Deze pan bestaat al sinds 1925 en heeft altijd haar kwaliteit weten te bewijzen. Deze pan is zeer vriendelijk in gebruik dankzij zijn duurzaamheid en lichtgewicht. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie.

 

 

2.  Fontignac cocotte mains libres – ovale – 29 cm – rood

Fontignac cocotte mains libres - ovale - 29 cm - rood De Fontignac cocotte is een heerlijke pan om te werken. Deze pan is eenvoudig schoon te maken en het handvat bevat een handige functie om het deksel vast te zetten. Geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie. Ovale vaste vorm met een diameter van 29 centimeter.

 

Bulk Alert

3. BK Fortalit Braadpan – 28 cm – 4 Liter

BK Fortalit Braadpan - 28 cm - 4 Liter De BK Fortalit Braadpan is echt een klassieker. Dit merk gaat al heel wat jaartjes mee en bewijst keer op keer weer dat dit een top pan is. Ook deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen. Dit is een robuuste zware pan. Mensen die opzoek zijn naar een lichtere pan kunnen deze beter niet nemen. De pan heeft een inhoud van 4 liter en een diameter van 28 centimeter.

 

4. BK Cuisson Braadpan – 28 cm – Rood

BK Cuisson Braadpan - 28 cm - Rood Bakken en braden zoals je grootouders dat deden met deze pan van BK. De BK Cuisson braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen; heeft een goede hitte verdeling en is eenvoudig schoon te maken. Helaas blijkt het deksel van plaatstaal te zijn. De braadpan zelf is gemaakt van gietijzer.

 

 

5. Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 24 cm – Kersenrood

Le Creuset Faitout Braadpan - Ø 24 cm - Kersenrood Deze braadpan lijkt erg op zijn broer, de Le Creuset Faitout Braadpan – Ø 28 cm – Kersenrood . Het enige verschil is dat deze pan een diameter van 24 centimeter heeft. Terwijl zijn grote broer een diameter van 28 centimeter heeft. Deze pan wordt aangeraden als je wat kleinere stoofpotjes gaat maken. Mijn favoriet is de variant met de diameter van 28 centimeter. Door de grotere diameter heb je meer plaats in de pan om het vlees te stoven. Deze enkele centimeters maken een groot verschil!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


twee × 5 =